certyfikacja BRC

Certyfikacja BRC GS

Standard BRC to globalnie uznany system zapewniający bezpieczeństwo i jakość produktów. Dzieki niemu udowodnisz, że Twoje produkty są bezpiecznie i nie zagrażają zdrowiu oraz życiu konsumentów, Zyskasz zaufanie klientów i spełnisz wymagania międzynarodowych sieci handlowych.

Opis standardu

Standard BRC

Standard BRC (British Retail Consortium) został stworzony, aby zapewnić wysoki poziom kontroli nad procesami produkcyjnymi, zarządzaniem ryzykiem oraz zgodnością z regulacjami prawnymi. Dzięki niemu firmy mogą wykazać, że spełniają najwyższe standardy bezpieczeństwa i jakości. 

Certyfikacja BRC jest uznawana przez globalne sieci handlowe, co zwiększa zaufanie klientów i umożliwia firmom dostęp do międzynarodowych rynków. 

Rodzina standardów BRC GS

  1. BRC GS Food zawiera wymagania w zakresie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności dla producentów i dostawców żywności („marki własnej”) oraz określa zasady audytowania. Łączy zasady GMP, GHP oraz wymagania HACCP z elementami systemu zarządzania.
  2. BRC GS Standard for Packaging Materials stawia wymagania wobec producentów opakowań, materiałów opakowaniowych przeznaczonych przede wszystkim dla żywności, jak również producentów opakowań o innym przeznaczeniu. Są to głównie wymagania w zakresie higieny zakładu i produkcji oraz systemu zarządzania  jakością. BRC GS Standard for Packaging Materials został stworzony przez British Retail Consortium (BRC GS) i Institute of Packaging (IoP) w roku 2001.
  3. BRC GS Storage & Distribution podaje wymagania dotyczące składowania, dystrybucji i sprzedaży hurtowej oraz zlecanych usług w zakresie paczkowanych i sprzedawanych luzem wyrobów spożywczych, materiałów opakowaniowych i towarów konsumpcyjnych.
  4. BRC GS Consumer Products skierowany jest do producentów artykułów typu „non-food” (np.: producentów chemii gospodarstwa domowego, kosmetyków, tekstyliów, szkła, itp.) przeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta finalnego.
  5. BRC GS Agents and Brokers stosowany w przypadku firm, które nie produkują, przetwarzają, nie pakują oraz nie przechowują w ich własnych obiektach lub zakładach żywności, a jedynie kupują, sprzedają produkty.

Kogo obowiązuje BRC Global Standard?

Brytyjska organizacja BRC (British Retail Consortium), działająca od 1998 roku, skupiająca brytyjskie, skandynawskie, duńskie i holenderskie sieci hipermarketów, opracowała standardy dla:

  • producentów żywności (BRC GS Food),
  • operatorów logistycznych (BRC GS Storage & Distribution),
  • producentów opakowań (BRC GS Standard for Packaging Materials),
  • producentów wyrobów gospodarstwa domowego i kosmetyków oraz innych produktów nie będących żywnością ani opakowaniami (BRC GS Consumer Products),
  • dostarczających im produkty tzw. „marki własnej”,
  • pośredników i agentów (BRC GS Agents and Brokers).

Kroki w procesie certyfikacji BRC Global Standard

  1. Certyfikat BRC GS przyznaje się konkretnemu zakładowi produkcyjnemu na 12 lub 6 miesięcy, licząc od daty jego przyznania w zależności od uzyskanego poziomu.
  2. Maksymalny czas od daty audytu do przyznania certyfikatu to 42 dni.
  3. Podczas audytu oceniany jest poziom spełnienia wymagań standardu BRC GS. Brak spełnienia wymagań oznacza niezgodność. Poziom niezgodności audytor określa na podstawie wagi i ryzyka w oparciu o zebrane dowody.
  4. Raport oraz dowody działań korygujących są weryfikowane podczas przeglądu technicznego przez kierownictwo jednostki certyfikacyjnej, które ostatecznie podejmuje decyzję o przyznaniu certyfikatu i poziomie oceny (A, B, C lub D). Oceny A, B, C (w przypadku 1 dużej niezgodność) są pozytywne, certyfikat BRC GS jest przyznawany. Natomiast przy ocenie C (w tym 2 duże niezgodności) oraz D wymagany jest audyt ponowny w terminie do 28 dni, potwierdzający zamknięcie niezgodności, a także zwiększona częstotliwość ponownych audytów z „co 12 miesięcy” na „co 6”. Ocena poniżej D skutkuje  nieprzyznaniem certyfikatu.

Zapytaj

o szczegóły

oferty

Wyślij zapytanie

Korzyści, wynikające z dostosowania się do wymagań standardu i uzyskania certyfikatu

Jakie korzyści daje uzyskanie certyfikatu BRC?

  • Zwiększenie zaufania klientów i partnerów handlowych.
  • Możliwość współpracy z międzynarodowymi sieciami handlowymi.
  • Zapewnienie zgodności z międzynarodowymi standardami jakości i bezpieczeństwa.
  • Minimalizacja ryzyka związanego z niezgodnością prawną i problemami bezpieczeństwa żywności.
  • Poprawa procesów produkcyjnych oraz zarządzania jakością i ryzykiem.

Dlaczego warto uzyskać certyfikat BRC Global Standard ze specjalistami Bureau Veritas?

Największa w Polsce ilość wydanych certyfikatów BRC GS we wszystkich sektorach rynku spożywczego.

Doświadczenie w certyfikacji BRC GS od 2003 roku. Aktywny członek BRC GS. Bureau Veritas posiada globalne akredytacje (UKAS, COFRAC, DAR) na wszystkie normy i standardy dla żywności oraz polską PCA na certyfikację BRC GS Food.

Dzięki obecności na całym świecie Bureau Veritas oferuje wsparcie zarówno na rynkach lokalnych, jak i międzynarodowych.

Certyfikacja z Bureau Veritas zwiększa wiarygodność firmy, otwierając możliwości współpracy z wymagającymi klientami i rynkami.

Wypełnij formularz kontaktowy
Jak możemy Ci pomóc?
Proszę zaznaczyć przynajmniej jedną opcję wyboru

Zapoznaj się z naszą Polityką prywatności.

* Pola wymagane