Certyfikacja BRC GS
Standard BRC to globalnie uznany system zapewniający bezpieczeństwo i jakość produktów. Dzieki niemu udowodnisz, że Twoje produkty są bezpiecznie i nie zagrażają zdrowiu oraz życiu konsumentów, Zyskasz zaufanie klientów i spełnisz wymagania międzynarodowych sieci handlowych.
Opis standardu
Standard BRC
Standard BRC (British Retail Consortium) został stworzony, aby zapewnić wysoki poziom kontroli nad procesami produkcyjnymi, zarządzaniem ryzykiem oraz zgodnością z regulacjami prawnymi. Dzięki niemu firmy mogą wykazać, że spełniają najwyższe standardy bezpieczeństwa i jakości.
Certyfikacja BRC jest uznawana przez globalne sieci handlowe, co zwiększa zaufanie klientów i umożliwia firmom dostęp do międzynarodowych rynków.
Rodzina standardów BRC GS
- BRC GS Food zawiera wymagania w zakresie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności dla producentów i dostawców żywności („marki własnej”) oraz określa zasady audytowania. Łączy zasady GMP, GHP oraz wymagania HACCP z elementami systemu zarządzania.
- BRC GS Standard for Packaging Materials stawia wymagania wobec producentów opakowań, materiałów opakowaniowych przeznaczonych przede wszystkim dla żywności, jak również producentów opakowań o innym przeznaczeniu. Są to głównie wymagania w zakresie higieny zakładu i produkcji oraz systemu zarządzania jakością. BRC GS Standard for Packaging Materials został stworzony przez British Retail Consortium (BRC GS) i Institute of Packaging (IoP) w roku 2001.
- BRC GS Storage & Distribution podaje wymagania dotyczące składowania, dystrybucji i sprzedaży hurtowej oraz zlecanych usług w zakresie paczkowanych i sprzedawanych luzem wyrobów spożywczych, materiałów opakowaniowych i towarów konsumpcyjnych.
- BRC GS Consumer Products skierowany jest do producentów artykułów typu „non-food” (np.: producentów chemii gospodarstwa domowego, kosmetyków, tekstyliów, szkła, itp.) przeznaczonych bezpośrednio dla konsumenta finalnego.
- BRC GS Agents and Brokers stosowany w przypadku firm, które nie produkują, przetwarzają, nie pakują oraz nie przechowują w ich własnych obiektach lub zakładach żywności, a jedynie kupują, sprzedają produkty.
Kogo obowiązuje BRC Global Standard?
Brytyjska organizacja BRC (British Retail Consortium), działająca od 1998 roku, skupiająca brytyjskie, skandynawskie, duńskie i holenderskie sieci hipermarketów, opracowała standardy dla:
- producentów żywności (BRC GS Food),
- operatorów logistycznych (BRC GS Storage & Distribution),
- producentów opakowań (BRC GS Standard for Packaging Materials),
- producentów wyrobów gospodarstwa domowego i kosmetyków oraz innych produktów nie będących żywnością ani opakowaniami (BRC GS Consumer Products),
- dostarczających im produkty tzw. „marki własnej”,
- pośredników i agentów (BRC GS Agents and Brokers).
Kroki w procesie certyfikacji BRC Global Standard
- Certyfikat BRC GS przyznaje się konkretnemu zakładowi produkcyjnemu na 12 lub 6 miesięcy, licząc od daty jego przyznania w zależności od uzyskanego poziomu.
- Maksymalny czas od daty audytu do przyznania certyfikatu to 42 dni.
- Podczas audytu oceniany jest poziom spełnienia wymagań standardu BRC GS. Brak spełnienia wymagań oznacza niezgodność. Poziom niezgodności audytor określa na podstawie wagi i ryzyka w oparciu o zebrane dowody.
- Raport oraz dowody działań korygujących są weryfikowane podczas przeglądu technicznego przez kierownictwo jednostki certyfikacyjnej, które ostatecznie podejmuje decyzję o przyznaniu certyfikatu i poziomie oceny (A, B, C lub D). Oceny A, B, C (w przypadku 1 dużej niezgodność) są pozytywne, certyfikat BRC GS jest przyznawany. Natomiast przy ocenie C (w tym 2 duże niezgodności) oraz D wymagany jest audyt ponowny w terminie do 28 dni, potwierdzający zamknięcie niezgodności, a także zwiększona częstotliwość ponownych audytów z „co 12 miesięcy” na „co 6”. Ocena poniżej D skutkuje nieprzyznaniem certyfikatu.
Korzyści, wynikające z dostosowania się do wymagań standardu i uzyskania certyfikatu
Jakie korzyści daje uzyskanie certyfikatu BRC?
- Zwiększenie zaufania klientów i partnerów handlowych.
- Możliwość współpracy z międzynarodowymi sieciami handlowymi.
- Zapewnienie zgodności z międzynarodowymi standardami jakości i bezpieczeństwa.
- Minimalizacja ryzyka związanego z niezgodnością prawną i problemami bezpieczeństwa żywności.
- Poprawa procesów produkcyjnych oraz zarządzania jakością i ryzykiem.
Dlaczego warto uzyskać certyfikat BRC Global Standard ze specjalistami Bureau Veritas?
Największa w Polsce ilość wydanych certyfikatów BRC GS we wszystkich sektorach rynku spożywczego.
Doświadczenie w certyfikacji BRC GS od 2003 roku. Aktywny członek BRC GS. Bureau Veritas posiada globalne akredytacje (UKAS, COFRAC, DAR) na wszystkie normy i standardy dla żywności oraz polską PCA na certyfikację BRC GS Food.
Dzięki obecności na całym świecie Bureau Veritas oferuje wsparcie zarówno na rynkach lokalnych, jak i międzynarodowych.
Certyfikacja z Bureau Veritas zwiększa wiarygodność firmy, otwierając możliwości współpracy z wymagającymi klientami i rynkami.