FSPCA* - Prewencyjne środki nadzoru w Bezpieczeństwie Żywności
WYMAGANIA DLA EKSPORTERÓW ŻYWNOŚCI NA RYNEK AMERYKAŃSKI
Wyzwanie biznesowe
Każdy zakład produkcyjny, który eksportuje lub planuje eksport żywności do USA podlega obowiązkowi rejestracji w FDA **. Firma taka zobowiązana jest również zatrudniać wykwalifikowaną osobę odpowiedzialną za kontrole prewencyjne żywności.
Zalecane jest, aby co najmniej jedna osoba w firmie, zamierzająca pełnić funkcję PCQI uzyskała przeszkolenie w zakresie nowych regulacji Food Safety Modernisation Act (FSMA).
* FSPCA - ang. Food Safety Preventive Controls Alliance
** FDA - ang. Food and Drug Administration
Rozwiązanie
Bureau Veritas oferuje szkolenie stacjonarne, które jest kompendium wiedzy nt. nowych wymagań prawnych zawartych w ustawie FSMA. Jednocześnie przygotowującym do pełnienia funkcji PCQI - wykwalifikowanej osoby odpowiedzialnej za kontrole prewencyjne żywności.
Jest to jedyne szkolenie uznawane przez FDA
Kurs prowadzony jest w języku polskim (na materiałach angielskich - obowiązkowo!) i spełnia wymagania szkoleniowe FDA dla osoby mającej pełnić funkcję PCQI (wymagania zawarte w amerykańskiej reformie prawa dotyczącego bezpieczeństwa żywności - FSMA).
ADRESACI SZKOLENIA
- reprezentanci firm eksportujących do USA
- członkowie zespołów ds. HACCP
- audytorzy systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
- kierownicy, pełnomocnicy oraz specjaliści w zakresie systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
- technolodzy żywności
- osoby chcące uzyskać kwalifikacje do pełnienia funkcji PCQI
PODSTAWOWY ZAKRES SZKOLENIA
- FSMA założenia zmiany prawa żywnościowego w USA
- przegląd Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
- dobre praktyki produkcyjne
- biologiczne zagrożenia bezpieczeństwa żywności
- wstęp do opracowania planu bezpieczeństwa żywności
- HACCP czy HARPC?
- Preventive Controls (środki nadzoru) procesu technologicznego
- Preventive Controls dla alergenów
- Preventive Controls sanitarne
- Preventive Controls
- weryfikacja i walidacja
- plan wycofania produktu
- prowadzenie i utrzymywanie zapisów
PROWADZĄCY SZKOLENIE
Rafał Pietrasik
Absolwent Politechniki Łódzkiej. Magister inżynier Biotechnologii o specjalności Mikrobiologia Techniczna. Doświadczony audytor i trener Bureau Veritas specjalizujący się w standardach sektora spożywczego. Wyróżnia się bardzo dobrą znajomością uregulowań prawnych w zakresie bezpieczeństwa żywności w Polsce, Unii Europejskiej, a także szczegółowych wymagań FSPCA (Food Safety Preventive Controls Alliance) dla żywności eksportowanej do USA. Uczestnicy jego szkoleń poznają rzeczywiste zastosowanie wymagań stawianych w takich standardach jak IFS, BRC, HACCP oraz ISO 22000. Uprawniony przez CQI/IRCA trener szkolący z zakresu: Audytor Wiodący ISO 22000.
Zapytaj o szczegóły oferty:
Joanna Dmitruk
+48 601 330 012, joanna.dmitruk@pl.bureauveritas.com
CZY KURS KOŃCZY SIĘ UZYSKANIEM CERTYFIKATU?
Tak, uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat: Preventive Controls Qualified Individual (PCQI), po zdanym egzaminie.
JAKĄ METODĄ PROWADZONE JEST SZKOLENIE?
Szkolenie jest prowadzone metodą aktywizującą. Część teoretyczna przekazywana jest w formie wykładu, część praktyczna realizowana jest poprzez ćwiczenia: praca w małych grupach, „burze mózgów”, wypełnianie dokumentacji, studia przypadków, propozycje rodzaju podejmowanych działań.